
Munkkien paisto ja parhaat munkkireseptit – katso ohjeet, joilla onnistut varmasti!
Munkkien paisto on helpompaa kuin uskotkaan! Myös lopputulos palkitsee, sillä vastapaistetut munkit ovat vapun suussasulavin herkku. Katso parhaat reseptit sekä vinkit munkkien paistamiseen!
Munkkien paisto ei ole vaikeaa, mutta puuhaan liittyy muutama niksi, joka on hyvä tietää herkullisen lopputuloksen (ja paloturvallisuuden) varalta. Näillä vinkeillä valmistat täydelliset, sisältä pehmeät ja pinnalta rapeat, munkit!
Munkkien paisto – näin teet elämäsi parhaat munkit
Leivo pehmeä taikina
Munkeista tulee parhaita, kun munkkitaikina on riittävän pehmeä ja kimmoisa. Lisää jauhoja alustuksen loppuvaiheessa pienissä erissä ja lopeta heti, kun taikina ei tartu käsiin ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina rauhassa kaksinkertaiseksi. Pyörittele kohonneesta taikinasta riittävän pieniä munkkeja, jotta ne kypsyvät kunnolla.
Munkkien paistoastia
Uppopaistoon eli runsaassa rasvassa kypsentämiseen paras keittoastia on valurautapata, joka varaa lämpöä hyvin. Isossa padassa saa paistettua enemmän munkkeja kerrallaan ja lämpötila on helpompi pitää tasaisena. Paistamiseen käy muukin paksupohjainen teräskattila, myös pienempikin. Tällöin rasvaa tarvitaan vähemmän, mutta useammassa erässä paistaminen vie enemmän aikaa. Varaa lieden viereen kansi, jolla saat liekit tukahdutettua, jos rasva ylikuumenee. Älä tiputa rasvaan vettä, ettei se ala roiskua.
Munkkien paistorasva
Munkkien paistoon kannattaa käyttää 100-prosenttista rasvaa, kuten rypsiöljyä tai paistinrasvaa. Rasvaksi käy myös kookosrasva ja uppopaistamiseen tarkoitettu erillinen kasvipohjainen munkinpaistorasva. Rasvaa tulee olla padan pohjalla vähintään 5 cm.
Vinkki!
Anna paistorasvan jäähtyä ja siivilöi ja pullota se sitten. Rasva kelpaa vielä 1–2 kertaa samaan tarkoitukseen.
Munkkien paistolämpötila
Öljyn lämpötilan tulisi olla 170–180 astetta. Tarkista oikea lämpötila paistolämpömittarilla tai pienellä palalla taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala nousee heti pintaan poreilemaan ja kypsyy kauniin ruskeaksi parissa minuutissa. Älä pidä liesituuletinta päällä paiston aikana.
Vinkki!
Jos uppopaisto arveluttaa, kasta raa’at munkit öljyssä ja pane uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Vinkki!
Kurkkaa myös video munkkirinkilöiden valmistuksesta.
Munkkien sokeroiminen
- Nosta kypsät munkit metallisella reikäkauhalla talouspaperilla päällystetyn lautasen päälle valumaan.
- Sokeroi munkit heti, kun pystyt tarttumaan niihin sormilla, sillä sokeri tarttuu parhaiten munkkeihin heti paistamisen jälkeen. Voit käyttää apuna myös pihtejä.
- Pyörittele munkit talous- tai erikoishienossa sokerissa lautasella tai kulhossa.
- Voit myös sokeroida munkit paperipussia käyttämällä: laita pussiin sokeria ja muutama munkki, sulje ja ravista.
- Vaihda sokeri riittävän usein, sillä imettyään paistorasvaa se ei enää tartu kunnolla munkkien pintaan.

Munkkien paistorasvan hävittäminen
- Siivilöi munkinpaistorasva hieman jäähtyneenä ja säilytä viileässä. Jos paistat pian munkkeja uudelleen, voit käyttää rasvaa vielä kahdesti.
- Hävitä käytetty öljy suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa. Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin.
Munkkien pakastaminen
- Voit pakastaa munkit ilman sokeria. Lämmitä munkkeja tarjolle tarvittava määrä uunissa ja sokeroi ne.
Munkit erityisruokavalioon
- Munkkitaikinasta voi jättää kananmunan pois.
- Maidottomat munkit voi maidon sijaan tehdä veteen – tai jopa simaan!
- Gluteenittomien munkkien salaisuus on psylliumissa, kananmunassa ja taikinakoukuissa.

Muokattu 15.4.2024 klo 13.45: Lisätty vinkkejä munkkien paistoon ja munkkireseptejä.